Model Railway Forum banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hiya, im wondering if anyone can help, sorry if its long but wanted to explain properly....

3 years ago we bought our son the hornby james set (thomas and friends hornby) we bought the expansion packs to extend the track to the full track mat layout. Last year we bought more track and added it to the orignal track mat making it slighly bigger. Weve bought more trains and in March we bought a DCC train set and changed over to DCC hoping it would help the prob of trains not running properly.

The trains will run on and off, and will stop on the track until you nudge it along. They are worse at points where they change tracks. Weve cleaned the track with the rubber and put a little bit of solder on some of the connections where we thought they might be loose. The trains wont even go round once without stopping somewhere and its even worse if there going slow.

The track was orignally on polystyrene tiles and scenary all put on so thought maybe the track is moving too much on them (up and down) so took all the track apart and put it flat down on MDF. But its still stopping......

My husband got his test metre on each of the track and it reads 9.8volts all round...

We have james which has the tender and engine and a northern rail DMU train (2 carriage train) which are really bad... the northern rail train was only bought the christmas just gone. We have smaller diesel type engines that work alot better and unsure why the bigger ones are having even more trouble that the smaller ones?

Any help to stop the trains stopping on the track would be greatfully appreciated...

Suz x
 

·
Premium Member
Joined
·
1,303 Posts
Suz, three things spring to mind.
Voltage - being DCC which is a form of AC, it needs to be read with an AC voltmeter & while a standard digital meter will not be accurate, it should read around 13v.
second point is loco wheel & track cleanlines, dirty wheels & track are more of a problem with DCC than DC - clean them with electrcial contact cleaner or Isopryol alcohol or something similar. Track at points needs to be clean especially if using the point blades to feed power - where they contact the rail, they have to be spotless.
third point - wiring - loose metal fishplate/railjoiners will give problems, suggest that a loop of wire is soldered across the fishplates.

I would suggest that if this is your first attempt at DCC, obtain the book - Aspects of Modelling - Digital Command Control by Ian Morton - should be readily available via the Internet if no local shop has it.
Can you indicate what type of DCC system you are using?
 

·
Registered
Joined
·
235 Posts
Suz X

I would recommend that you address the problem in two stages.
As Sol has suggested, check out the wheels of the locos as they need to be clean and also check the pickups that sit behind the wheels where they should be making contact with the wheel rims - they can be become lose and or dirty.
Once you have the locos traveling OK on the normal track - then focus on the points

Points are always problematic especially with small trains - large trains should run more smoothly since in theory they have more pick ups which can be spaced further apart so that have only one set of pick up wheels on the point at any time (If the DMU is stalling it may be because it is only be picking up from one set of wheels which would be about the same distance apart as the smaller locos).
Here are a few suggestions that may help.
- Does the train stall irrespective of the direction of travel?
- Does the train stall irrespective of which way the points are set?
If the answer is yes to both then dirty wheels/pickups on the loco are the likely suspect
If your answer is no to either then the points are most likely culprit

If you are able to watch the locos at eye level as they pass over the points, first ensure that all wheels are touching the track when it stalls - see if you can identify if it is the same spot every time - without touching the loco gently push the black/brown plastic that is used to change the direction of the points such that you are trying to push the points further - i.e not change them. If the loco moves again then your problem is most likely dirt between the fixed track and the switching blade ( the track that moves).

Hopefully this all makes some sense and is of some assistance.

Dave
 

·
Premium Member
Joined
·
6,201 Posts
Hi Suz,
Welcome to the forum

All good advice here for you in the previous posts, if it is the point blades that are giving trouble use a cocktail stick to clean them.

A friend had the same problem and it turned out to be he didnt have enough feeds to the track from the bus wires this could be another cause of the locos working intermitantly.

Recomended dropper wires are no more than three foot apart the bus wires in a T shape to run under the track feeding it.
 

·
Just another modeller
Joined
·
9,983 Posts
Suz, the advice so far is OK and wheels are the likely culprit followed by the need for more power feeds around the layout. If its an 8x4 board or similar, then 4 feeds per loop should be enough.

A second problem may be pickups. Unfortunately the construction quality can be a bit off so pickups don't really touch the backs of the wheels very well. If you look closely under the loco, you will be able to see some fine "fingers" that touch the wheels one side. Make sure they do touch the wheels well and bend a little towardsthe wheel with some tweezers if they don't make firm contact. Also check that the wheels are very clean where they are supposed to touch as they have a tendency to pick up fluff and muck.

Even if they LOOK clean give them a good rub to remove invisible oxides and muck. Careful use of some acetone based fingernail remover or similar on the wheel backs (just a damp cotton bud) to clean them will help too. Keep this away from any plastic though of course.

The other problem will likely be the hornby points - they are very fickle as to reliability of contact between blades and the rest of the rails so really do need a little TLC to keep working. In future, consider buying Peco points which are a tad better.

Perhaps you could experiment and work by elimination: make a largish loop of track only with no points - test. Add a couple of points - test. change to two more points - test. This way you just may find the intermittent ones and can then replace or improve them.

Kindest regards

Richard

QUOTE (Sol @ 28 Dec 2008, 06:56) <{POST_SNAPBACK}>Voltage - being DCC which is a form of AC, it needs to be read with an AC voltmeter & while a standard digital meter will not be accurate, it should read around 13v.

Sol: An AC meter can be a LOT out, rarely just a little. Basically the ONLY way to get reliably within one volt is to measure the DC voltage across a function such as blue and white (with F0 turned on). A standard meter set to AC will be up to 50% out as the phasing error is related to the Waveform relativity betweeen meter (50/60 hz and the track power (in the thousands of cycles).

If a meter is to be used, totally ignore the voltage reading and use it to see change around the layout - its error will be constant so variance will be seen the same as if it read correctly.

Richard
 

·
Premium Member
Joined
·
1,303 Posts
Richard, while I do agree that AC meters will be out - I seemed to have struck it lucky. Standard Digital meter on AC reads 13v on my track with my NCE system & using the little device as per http://www.wiringfordcc.com/track.htm#a4, I read 12.3vDC, add the 1.4 from the bridge rectifier giving me 13.7v. Considering I am feeding 14.5v into the NCE system, I am happy to use the 13vAC reading as close enough to see if I am losing voltage anywhere when a load is applied.
Of course each system & meter will have differences.
 

·
No Longer Active.
Joined
·
13,319 Posts
Richard - just had a thought with checking voltage - how about adding a load (e.g. a car bulb(s)) equivelent to the systems output at the test meter prods ?

This would tend to show any dry or weak joints/connections.

As you say, the reading will be incorrect, but the main thing is that it is consistant all round the layout.
 

·
No Longer Active.
Joined
·
13,319 Posts
Welcome to MRF Suz - just a thought - are you using the Peco track cleaning rubber ? - if so it does tend to leave a slightly rubbery residue on the track after use which really needs to be cleaned off.

I'm sure that if you follow the sound advice already given by other members to will achieve good running.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top