Model Railway Forum banner

Rozpoczynanie mojego pierwszego układu

1 reading
474 views 23 replies 13 participants last post by  Rich  
#1 ·
Witajcie,

Jestem całkiem nowy w hobby modelarstwa kolejowego. Zacząłem zbierać rzeczy około 7 miesięcy temu i do tej pory mam 3 lokomotywy i kilka wagonów.

Szczerze mówiąc, wszystko wydaje się dość trudne.

Oto kilka zdjęć planu układu torów, który przygotowałem.

*Co myślicie? Czy wygląda realistycznie?

*Co mógłbym zrobić, aby plan torów wyglądał bardziej realistycznie?

*Czy miałoby sens dodanie kolejnej zwrotnicy?

*Na podstawę używam arkuszy pianki umieszczonych na stole, czy uważacie, że to dobry pomysł?

*Wybrałem plan pętli, ponieważ lubię czasem obserwować krążące pociągi. Ale słyszałem, że układy punkt-punkt są podobno bardziej realistyczne niż pętle. Na ile to prawda i jak praktyczne?

Z góry dziękuję :)

Attachments

#2 ·
Dzień dobry i witamy na forum.

Wygląda na to, że jesteś na dobrej drodze i na właściwym torze.
Obowiązuje zasada 1, co oznacza, że robisz to, co chcesz.
Jeśli chodzi o umieszczenie na stole, czy używasz stołu do czegoś jeszcze? Czy możesz zostawić wszystko na nim i nie chować?
Jeśli chcesz innego obrotu spraw i masz miejsce, śmiało.
Powszechnie wiadomo, że pętle są najlepsze. 😜
Najważniejsze to cieszyć się tym, co robisz i dobrze się bawić.

#3 · (Edited)
Witaj 3igAnt,
Zbudowałeś w tym mnóstwo zabawy i masz jasny pomysł na to, co chcesz robić. Jest tu wielu pomocnych ludzi, którzy są chętni i kompetentni, aby odpowiedzieć na Twoje pytania i są również bardzo przyjaźni.

Słyszałem, że układy punkt-punkt są bardziej realistyczne niż pętle. Na ile to prawda i jak praktyczne?
Przyznaję, że nigdy o tym nie słyszałem [ale to prawdopodobnie dlatego, że po prostu nigdy nie spotkałem nikogo, kto by o tym mówił.] Prawda / nie?..... patrząc na modele, które widziałem, niektóre wyglądają dobrze, a kilka mniej, ale nie pamiętam, żebym widział coś, co sprawiłoby, że pętle / punkt-punkt byłyby bardziej realistyczne niż inne. Widziałem niesamowite modele w obu formach, więc skłaniam się ku przekonaniu, że realizm ma znacznie więcej wspólnego z tym, co modelarz włożył w ten projekt. Tylko punkt widzenia, oczywiście.....

Pozdrawiam, z niecierpliwością czekam na więcej.

Julian

#5 ·
Cześć i witamy, tutaj nazywamy je układami typu end-to-end, a wiele z nich, choć nie wszystkie, opiera się na prawdziwych miejscach i pozwalają one na bardziej realistyczny wygląd przestrzeni, którą zajmują. Powiedziałbym, że są bardziej interesujące niż zabawne. Mimo to liczy się to, co lubisz, inaczej jaki byłby w tym sens, a w przypadku pierwszego układu próbowanie to sposób na naukę tego, co do tej pory zrobiłeś, wygląda dobrze. Ale ostrzegam, to hobby może być uzależniające, po pewnym czasie możesz się nim znudzić, a potem chcieć czegoś więcej lub innego. Tylko mówię, tak czy inaczej, ciesz się. Jim

#6 ·
Witaj ponownie Ant,
Miło widzieć, że założyłeś swój wątek o układzie, a z tego, co widzę, zrobiłeś już bardzo dobry początek, będę z niecierpliwością czekał na kolejne posty.
Jak już wspomniano, Forum jest bardzo przyjaznym miejscem, z wieloma członkami zawsze chętnymi do próby odpowiedzi na pytania / udzielenia porady lub po prostu do wymiany pomysłów, gdy się pojawią – a na pewno się pojawią ;)
Tak czy inaczej, baw się dobrze i ciesz się, istnieje wiele różnych sposobów na wykonanie różnych części MR ogólnie, więc nie bój się eksperymentować, aby zobaczyć, co działa najlepiej dla Ciebie; istnieje również wiele bardzo przydatnych filmów od takich osób jak Charlie Bishop na temat jego układu Chadwick Model Railway, a także wielu innych.
Jeśli chodzi o okablowanie i elektrykę, nie możesz się pomylić ze stroną Briana Lamberta, w tym z przydatnymi przewodnikami do pobrania.
Pozdrawiam na razie, Norm