Model Railway Forum banner
421 - 440 of 1,128 Posts
To, co powinienem był ci wczoraj powiedzieć, to że przełączniki kontaktronowe są potajemnie rozrzucone po całym układzie. Ukryte w szopie na lokomotywy, przełączniki przywołują zielone blaski szeptem; magnes, zachowujący się podejrzanie jak różdżka, wyczarowuje światła zarówno w Jinty, jak i w wagonie.

Pod tymi niczego nie podejrzewającymi pojazdami czają się jeszcze dwa magnesy, z których każdy aktywuje siedem przełączników kontaktronowych zakopanych między podkładami, co sprawia, że kościół płonie kolorowymi migającymi światłami, jakby organizował dyskotekę dla duchów kościelnych.

Wszystko wspaniale sprytne - TFME jest wyraźnie geniuszem, choć wspaniale szalonym.
View attachment 37866

View attachment 37867

View attachment 37868
Jeszcze lepiej, Bonkers dobrze tu pasuje, jak na pewno już zauważyłeś ;)

Miałem kolejny pomysł na temat waszej szopy na silnik i ceglanego środkowego filaru. Dlaczego nie usunąć go i zastąpić metalowym słupkiem? Można by go zrobić ze starego długopisu, zwłaszcza tego typu z ośmiokątnym przekrojem. Pasek papieru owinięty wokół dolnego końca stworzyłby podstawę itp. i pomalowany na czarno lub w barwach firmy. To powinno dać ci trochę więcej prześwitu. Sam takiego nie zrobiłem, ale pamiętam, że widziałem go w jednym z magazynów modelarskich zbyt wiele lat temu.

Discussion starter · #423 ·
Wczoraj wylądowało kilka kolejnych skarbów, dostarczonych osobiście przez zawsze tajemniczego operatora komunikacji pocztowej.
Pięć Model U „ogrodników” – każdy z urokiem postapokaliptycznych specjalistów od pielęgnacji trawników – i wreszcie nieuchwytny pasterz z psem pasterskim z Osborne Models.
Prawie ich spisałem na straty, zważywszy na brak płatności, morze podejrzanych recenzji i dwa telefony, które przyniosły tylko mgliste obietnice rychłej wysyłki.
Ale proszę bardzo, pojawiło się. Najwyraźniej cuda wciąż się zdarzają. Można równie dobrze to wykorzystać, zanim znowu zniknie.

Kilka kolejnych skarbów wylądowało wczoraj, dostarczonych osobiście przez zawsze tajemniczego operatora komunikacji pocztowej.
Pięć modeli U „ogrodników” – każdy z urokiem postapokaliptycznych specjalistów od pielęgnacji trawników – i wreszcie nieuchwytny pasterz z psem pasterskim z Osborne Models.
Prawie ich spisałem na straty, zważywszy na brak płatności, morze podejrzanych recenzji i dwa telefony, które przyniosły tylko niejasne obietnice rychłej wysyłki.
Ale proszę bardzo, pojawiło się. Najwyraźniej cuda wciąż się zdarzają. Można równie dobrze to wykorzystać, zanim znowu zniknie.

View attachment 37885
Cześć Carl,
Dobrze widzieć, że dotarły, wygląda na to, że malowanie na froncie Ogrodników będzie wyzwaniem - baw się dobrze :)
Pozdrawiam,
Norm

Discussion starter · #425 ·
Przeważnie to hobby to świetna zabawa, jest interesujące i edukacyjne. Jednak czasami może być dość denerwujące, jak dziś rano.

Być może pamiętacie, drodzy czytelnicy, że kilka tygodni temu na wystawie w Guildford kupiłem kilka wagonów Bachmann Crimson & Cream dość tanio. Kiedy zabrałem je do domu, odkryłem, że mieli pasażerów i byli okablowani do świateł, co było miłą niespodzianką. Jednak światła nie działały, a wagony były dość brudne, podobnie jak koła.

Dziś rano postanowiłem wyczyścić wagony, nadwozie i koła, były naprawdę dość brudne, a jeden z nich miał lepki biały osad, który, mam nadzieję, był klejem. Chciałem też sprawdzić, czy uda mi się uruchomić światła. Na jednym z wagonów zauważyłem, że po zdjęciu jednego z wózków odłączył się przewód do świateł. Więc przylutowałem go z powrotem. To jakby działało, ale potem, kiedy to testowałem, ten konkretny wagon ciągle wykolejał się. Nie ważne co robiłem i w którą stronę wysyłałem go na tor; ciągle się wykolejał. Dalsze oględziny wykazały, że wózek z podłączonym okablowaniem był dość sztywny. Więc odłączyłem okablowanie i teraz wagon jeździ po torze bez żadnych problemów. W pewnym momencie poproszę pachnącą panią E, aby przeokablowała światła w wagonach, aby były zasilane baterią i magnesem. To trochę ułatwi życie. Myślę, że powodem, dla którego wagon ciągle się wykolejał, jest to, że łuki mojej makiety są dość ciasne, nawet większy łuk, a okablowanie na wózku powodowało, że się zacinał.

Discussion starter · #427 ·
Cześć Carl,
Cóż, te wagony wydają się teraz znacznie lepiej jeździć na filmie, na pewno :)
Wygląda również na to, że do układu dodano wiele szczegółów - bardzo ładnie.
Pozdrawiam, Norm
Zapomniałem włączyć palenisko.

Discussion starter · #431 ·
Gdzie są kontrolery DC i wszystkie przełączniki? Układ DC wymaga wielu przełączników (zwrotnic, izolowanych odcinków toru...).
Na 1 minucie filmu, jeśli spojrzysz w lewo na dole, zobaczysz rząd zwrotnic PECO, po prostu. Dwa kontrolery DC znajdują się na stole za kościołem, poza zasięgiem wzroku.

Chciałem zobaczyć, czy uda mi się uruchomić również światła. Na jednym z wagonów zauważyłem, że po zdjęciu jednego z wózków, odłączył się przewód od świateł. Więc przylutowałem go z powrotem. Działało to w pewnym sensie, ale potem, gdy to testowałem, ten konkretny wagon ciągle wykolejał się. Nie miało znaczenia, co robiłem ani w którą stronę wysyłałem go na tor; ciągle się wykolejał
Carl, jednym z powodów, dla których wózek nie porusza się prawidłowo, jest to, że przewód, którego użył poprzedni właściciel, jest zbyt gruby, więc oczywiście nie pozwala wózkowi na prawidłowe poruszanie się. Zauważam również, że przewód został poprowadzony przez podwozie zamiast przez środek wózka.

Po drugie, odbieraki prądu są nie tylko "staroświeckie", ale także powodują spore opory, więc ich wyrzucenie byłoby najlepszą opcją.
Właśnie usunąłem około 20 takich odbieraków i zastąpiłem je odbierakami DCC Concepts.

Proponuję, aby zamiast używać świateł zasilanych bateriami (które w pewnym momencie trzeba będzie zdemontować, aby je wymienić), użyć czegoś takiego jak odbieraki DCC Concepts.
Image

Dość łatwe w montażu, a za pomocą przełącznika kontaktronowego będziesz mógł je włączać i wyłączać, jak chcesz, inną zaletą jest to, że zasilanie odbieraków pochodzi z wnętrza kół, więc izolowane koła, które obecnie posiadasz, będą działać.

@Smudge8617 dziękuję za to. Czy będą działać z DC? Jeśli tak, przekażę tę informację szefowej inżynierii elektrycznej, znanej również jako Fragrant MrsE.

edycja: tylko dla jasności, czy to te? Wycieraczki (12 sztuk)
Tak, (przepraszam, zapomniałem, że używasz DC).

FMrsE będzie musiała dodać mostek prostowniczy, aby światła działały w obu kierunkach, ale jestem pewien, że już o tym wie.

I tak, to są wycieraczki.

Discussion starter · #440 ·
Tak, (przepraszam, zapomniałem, że jesteś DC).

FMrsE będzie musiała dodać prostownik mostkowy, aby światła działały w obu kierunkach, ale jestem pewien, że ona już o tym wie.

I tak, to są wycieraczki.
Świetnie, dziękuję.

421 - 440 of 1,128 Posts